Dieta chorych w szpitalach

Kiedy trafimy do szpitala, a jest to sprawa czasem nieunikniona i nie zależna od nas samych to często mamy do czynienia ze szpitalną stołówką. Każdy pacjent ma przypisana inną dietę, inne żywienie i zależy to w dużej mierze od tego na co choruje. Nie wszyscy więc jedzą to samo. Diety dla pacjentów zaleca lekarz, który prowadzi pacjenta i to on zleca dietę. Diety natomiast w oparciu o zalecenie lekarza układa dietetyk szpitalny, który dokładnie dobiera jakie produkty może jeść dany pacjent. W szpitalach etaty dietetyków są bardzo ważne i często się zwraca uwagę na to, aby taki dietetyk tam pracował. W zależności od tego jak leczony jest pacjent to ma inne jedzenie i tak na przykład chory którego czeka operacja nie dostaje już normalnego jedzenia tak jak inni pacjenci ponieważ musi być odpowiednio przygotowany do czekającej go operacji. Dostaje więc do jedzenia bardzo małe ilości jedzenia lekko strawnego, a jeśli operacja jest zaplanowana na rano to zwykle na kolację już nie podaje się nic do jedzenia. To samo dotyczy chorego już po operacji, który karmiony jest kroplówkami a z biegiem upływu czasu po operacji wprowadza się mu stopniowo pokarmy lekko strawne. Jak widać dieta jest bardzo ważna.

Zobacz również
  • Kiedy warto iść do lekarza?
    Lekarz jest najważniejszą osobą, która pomoże nam w momencie, gdy pojawią się jakiekolwiek problemy zdrowotne. Z całą pewnością więc, warto na tego typu rozwiązania w praktyce działania postawić, aby mieć …
  • Dieta sposobem na lepsze samopoczucie
    Zazwyczaj, kiedy kobiety przechodzą na dietę, chcą zmienić coś w swoim wyglądzie. Nieraz czują się niedobrze z tym, jak wyglądają. Powinniśmy takie kobiety podziwiać za to, że potrafią zmienić coś, …
  • Angina i wielki ból gardła
    Angina ropna lub zapalenie gardła jest też nazywana zapaleniem migdałków a człowiek może się nią zarazić droga kropelkową. Do zakażenia bakterią z grupy paciorkowców dochodzi drogą kropelkową, czyli angina jest …
Najnowsze komentarze